8 juli - Groep 8 IKC De Syl neemt met musical afscheid van school
We zitten in de laatste week voor de zomer schoolvakantie en dat betekent dat dit jaar vijf
Lees verderIn 1505 werd een begin gemaakt met de inpoldering van het Bildt door de aanleg van een ongeveer 15 km lange dijk, de Oudebildtdijk. Voor de inpoldering werden mensen uit Zuid-Holland aangetrokken, daardoor heeft het Bildt een eigen taal, een mengtaal.
De vorm van het dorp is voor een groot deel bepaald door de wijziging van de loop van de Ouwe Rij, zoals in het artikel onderaan deze tekst wordt uitgelegd. Bij de hiermee ontstane schutsluis, de Kolk, in de Ouwe Rij naar zee werd Ouwe-Syl gesticht. Ouwe-Syl werd het handelscentrum voor land- en tuinbouw. De producten werden per schip via de Ouwe Rij vervoerd. Aan de Keuningsstreek stond het tolhuis, in 1929 is het gesloopt.
Na de tweede wereldoorlog ontvolkte het dorp door de opkomende landbouwmechanisatie. Niet-Bilkers ontdekten de dijkhuisjes, de rust, het landschap en de ligging van het wad. Ouwe-Syl begon een forensisch dorp te worden. De dorpsstatus kreeg het in 1948.
Kenmerkend voor het Bildt zijn de drie dijken, ontstaan door de inpolderingen en de strak geometrische verkaveling in de tussengebieden.
De Oudebildtdijk; met zijn karakteristieke dijkhuizen waarvan de lintbebouwing zich uitstrekt van Oudebildtzijl tot aan de Westhoek.
De Nieuwebildtdijk; evenzo karakteristiek en strekt zich uit van Nieuwebildtzijl tot Zwarte Haan. En natuurlijk de in 1982 op deltahoogte gebrachte zeedijk. Met een prachtig uitzicht over de Waddenzee en het buitendijks gebied
In de tussenliggende polders (akkerbouwgebieden) liggen, als een eiland verscholen tussen de bomen, boerderijen die de horizon bepalen.
>> Lees voor een updat de pdf documenten hieronder (Sytse Keizer)<<
We zitten in de laatste week voor de zomer schoolvakantie en dat betekent dat dit jaar vijf
Lees verderZaterdag 5 juli was het weer zover, het kaatsveld van KV De Kolk was het decor van de 12e editie
Lees verderDe Streekmarkt van Ouwe-Syl is al jaren in de zomermaanden een publiekstrekker. Anna Bosma en
Lees verder