TrekpleistersT

De Aerden Plaats

Midden in Ouwe Syl, onder de herberg de Witte Klok, bevindt zich de Aerden Plaats. In dit bezoekerscentrum zijn wisselende exposities te zien van kunstenaars uit de omgeving. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd met cultuurhistorische thema's. Daarnaast vinden er diverse andere activiteiten plaats.

In de knusse theeschenkerij kan men terecht voor een lekker kopje koffie of thee met het overheerlijke "Ouwe-Sylster keekie". In de Aerden Plaats zijn allerei (ook Bildtse) boeken te koop en er is keuze uit veel ansichtkaarten.

Ds. Schuilingstraat 4-6, 9078 WD, Oude Bildtzijl
0518-421012
www.aerdenplaats.nl
info@aerdenplaats.nl


Eetcafé Het Graauwe Paard

Café het Graauwe Paard, gelegen in Oude Bildtzijl, hetgeen "sluis van het Oudebildt" betekent, is ongeveer 300 jaar geleden gebouwd. Het heeft nog steeds de oude stijl, de bedstee-kasten en de zware houten balken maken het interieur erg sfeervol.

Zittend op het terras is het genieten van de rust en het mooie dorpsgezicht. Voor de kleine kaart kunt u hier uitstekend terecht. Het Graauwe Paard is een dorpscafé, dat overdag of 's avonds een bezoek waard is. Ook zijn er vanaf het Graauwe Paard rondvaarten per praam mogelijk!

Monnikebildtdijk 1, 9078 VB, Oude Bildtzijl
0518-421313
www.hetgraauwepaard.nl
aukek@planet.nl


Julianatoren

19

Het voormalig doopsgezinde schuilkerkje is een onderdeel van de Aerden Plaats. Sinds 1909 draagt het torentje de naam van onze voormalige koningin.

Over het waarom komt men ter plekke meer te weten. Het interieur van de Vermaning is nog in orginele staat en is opvallend lieflijk gedecoreerd.

De kerk dient geregeld als decor voor exposities en kleine concerten, neemt deel aan de Bildtse Kerkenroute en het Fryske Tjerkepaad. Daarnaast is het een officiële trouwlocatie van gemeente het Bildt.

Ds Schuilingstraat 6, 9078 WD, Oude Bildtzijl
www.tsjerkepaad.nlDe Pyp

20

Anno 1505, gelijktijdig met de aanleg van de Oudebildtdijk, werd deze destijds houten schipschuttende sluis gebouwd. In 1600 verdween de functie als zeesluis vanwege de aanleg van de noordelijke Nieuwebildtdijk met de bijbehorende Nije Syl. Nog steeds is Ouwe Syl een belangrijk onderdeel van de zeewering langs de waddenkust.

De sluis bezit na een uitgebreide renovatie in 2006 weer autentieke eikenhouten waterkerende puntdeuren. Een bijzonder bezienswaardig pronkje. Vergeet vooral niet om even plaats te nemen in het "bootje op het droge".

Monnikebildtdijk, 9078 VB, Oude Bildtzijl


Praamvaren

841

Wat is er leuker dan een dagje praamvaren door het Bildt. De prachtige route bestaat uit een deel van de Elfstedentocht, is variërend van hoge dijken tot verre uitzichten.

Bij Zwarte Haan kunt u op de zeedijk genieten van het weidse uitzicht over het wad.

U bent van harte welkom om aan deze unieke tocht deel te nemen. Er kunnen maximaal 25 personen mee. Er is drinken aan boord. De mogelijkheid bestaat de praamvaart uit te breiden met een lunch, barbecue of buffet.

Monnikebildtdijk 1, 9078 VB Oude Bildtzijl
0518-421343
www.hetgraauwepaard.nl
auke@planet.nl


Het Noorderleech

125

Vanaf Nieuwe Bildtzijl voert 't Weggy naar de zeedijk. Wanneer je daar het trappetje oploopt sta je plots oog in oog met de oneindige weidsheid van het Noorderleech. Dit buitendijks natuurgebied is bijzonder uniek en een eldorado voor de vogelliefhebber. Er broeden en fourageren talloze wad- en weidevogels.

Vergeet de verrekijker niet.

Nieuwe Bildtzijl


Café Restaurant bij de Molen

Ouderwets lekker eten in Eetcafé Restaurant "De Molen", sinds begin 19e eeuw historisch en cultureel erfgoed. Ouderen hebben goede herinneringen aan “De Molen". Na 1945 was dit hèt bedrijf waar honderden huwelijken zijn beklonken en de eerste danspassen zijn gezet.

Door haar gastvrijheid en kwaliteit heeft De Molen een uitstekende naam in Friesland opgebouwd. Zomers kunt u genieten van het uitzicht op de oude graanmolen, de elfstedenroute, de vijvertuin en de vergezichten.
In de winter is het altijd sfeervol, gezellig en lekker warm bij het haardvuur.

Vrouwbuustermolen 2, 9077 SW, Vrouwenparochie
0518-403333


De Vrouwbuurtstermolen

7173

De Vrouwbuurtstermolen is een rietgedekte oude korenmolen uit ca. 1850. De molen is prachtig gelegen aan de Ouwe Rij, onderdeel van de bekende 11-stedenroute in het noorden van Friesland. Iedere zaterdagmiddag is de molen open voor publiek. Plaatselijk verbouwde tarwe en spelt wordt er gemalen en gezeefd tot volkorenmeel en bloem. Hiervan wordt pannenkoekenmeel (bildts: struufmeel) gemaakt. Deze produkten zijn verkrijgbaar in de molen. De molen is ook beschikbaar als trouwlocatie. Hierbij wordt samengewerkt met het naastgelegen restaurant De Molen. De molen is ook op andere dagen te bezichtigen. Hiervoor graag eerst contact opnemen via de telefoon of per mail.

Vrouwbuurtstermolen, 9077 SW Vrouwenparochie
0518-402837 (A. Tadema, op werkdagen na 17.00 uur)
www.devrouwbuurtstermolen.nl
info@devrouwbuurtstermolen.nl


NIEUWSN

 • 17 juli - Eindfeest IKC De Syl eindigt met modeshow

  Woensdag 17 juli werd op IKC De Syl een prachtig eindfeest gevierd. Een bedankje voor de

  Lees verder
 • 13 juli - WK Voetbalkaatsen & Bildtse Cup Tennis

  Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang op Ouwe-Syl. Op de prachtig nieuwe

  Lees verder
 • 2 juli - ☀️☀️ Spek de Clubkas Zomereditie ☀️☀️

  Dit jaar geen banketletters maar een goed gevulde Spek de Clubkastas. Te bestellen bij 1

  Lees verder

AGENDAA

 • jul 20

  OMTV viert met Historisch Agrarisch Erfgoed Friesland lustrum op Ouwe-Syl

  Lees verder
 • jul 21

  Kerkdiensten van de Vrije Evangelische Gemeente

  Lees verder
 • jul 28

  Kerkdiensten van de Vrije Evangelische Gemeente

  Lees verder