AgendaA

4 juni, Boekpresentatie ‘De man met de ijzeren schedel’

met veel aandacht voor de Klaine Gerrit Keizer van Ouwe-Syl

Gerrit Keizer: een onderschat fenomeen uit Oude Bildtzijl
Gerrit Keizer (1874-1946), die nog geen meter lang werd, is in Friesland geen onbekende en al helemaal niet in zijn geboorteplaats Oude Bildtzijl. In het dorp staat een standbeeld van de kleine man en hij krijgt volop aandacht in het cultureel bezoekerscentrum Aerden Plaats. Ook werd tien jaar geleden zijn leven beschreven in de roman De kleine Keizer van Jan van der Mast.

Ondanks deze aandacht is het ware verhaal over de carrière van Gerrit Keizer nog steeds niet verteld. Jan van der Mast schetst een fraai beeld van het leven van Keizer, maar verzint ook een aantal gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Daarnaast is de artiestenloopbaan van Gerrit Keizer tot nu toe schromelijk onderschat. Dit wordt rechtgezet in het non-fictie boek De man met de ijzeren schedel van de wetenschapsjournalist Jaco Berveling.

Keizer, beter bekend onder zijn artiestennaam Prins Mignon, trok in de periode 1891-1893 langs alle grote theaters van Europa. Hij trad op in Parijs, Londen en Berlijn en in talloze andere hoofdsteden. Overal kreeg hij laaiend enthousiaste recensies. Gerrit kon veel meer dan alleen ‘klein zijn’. Hij beheerste zijn talen, vertoonde zich in spectaculaire kostuums, kon prachtig zingen, verrassend goed goochelen en deed een verbluffende balanceer-act met stoelen. In 1893 vertrok hij naar New York en ook daar pakte hij zijn publiek in. Gerrit was klein van stuk, maar als artiest een reus.

Jaco Berveling presenteert zijn nieuwe boek binnenkort in Oude Bildtzijl. Naast veel aandacht voor Gerrit Keizer zal hij vertellen over vier andere door hem in het boek geportretteerde bijzondere Nederlanders uit het begin van de vorige eeuw, zoals de maar liefst 2,42 lange Albert Johan Kramer en ‘man met de ijzeren schedel’ Billy Wells die twintig jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken liet slaan. Veelal nu vergeten ‘wondermensen’, die zich met succes door het leven sloegen en artiesten van wereldformaat werden.

Verbaas u over deze levensverhalen van honderd jaar geleden en laat Jaco Berveling aan u uitleggen waarom wij ook nu nog gefascineerd zijn door ‘afwijkende’ mensen. Ook de regiohistoricus Sytse Keizer is van de partij. Hij doet al jaren onderzoek naar Gerrit Keizer. Sytse, een ver familielid van Gerrit, zal aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over het leven van Gerrit en zijn familie in Oude Bildtzijl.


Evenement: Boekpresentatie Jaco Berveling
‘De man met de ijzeren schedel’.
Datum: Zaterdag 4 juni aanvang 15:00 uur
in de Aerden Plaats
Toegang gratis

Meer informatie over het boek op: www.uitgeverijderepubliek.nl


AGENDAA